Bu makalemizde Windows Server 2008 üzerinden IIS kurulum aşamalarını göreceğiz. Konumuza geçmeden önce IIS hakkında kısaca açıklama yapmak istiyorum. IIS web sitesi yayını yapmamız için gereken bir servistir. Web sitemizin yayın yapacağı dosya yolunu ve web site ile ilgili ayarların yapıldığı bölümdür. IIS servisi kurulu bir bilgisayarda asp ve asp.net web siteleri yayını yapabiliriz. İstersek ek programlar kurarak php web sitesi çalıştırabilir ve web yayını yapabiliriz. Şimdi bu servisin Windows Server 2008 işletim sistemi üzerine nasıl kurulacağını görelim.
1-) İlk olarak Start-Programs-Administrative Tools-Server Manager bölümüne tıklayıp açalım. Karşımıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir. Bu sayfanın sonunda bulunan Roles bölümüne tıklıyoruz.
2-) Roles bölümüne tıkladığımız zaman ekranın sağında add roles bölümü çıkacaktır. Add Roles bölümüne tıklıyoruz.
3-) Karşımıza servis ekleyeceğimiz pencere gelecektir. Bu servis ekleme penceresinden Web Server (IIS) bölümünü seçiyoruz ve Next butonuna basıyoruz.
4-) IIS servisini seçip next dediğimiz zaman karşımıza Web Server (IIS) ile ilgili servislerin bulunduğu bölüm açılacaktır. Buradan IIS servisinin içine kurulacak hizmetleri el ile seçeceğiz. Biz bu bölümde varsayılan olarak seçilen servislerle birlikte Asp.Net ve Asp servislerinin yanındaki kutuları işaretleyip seçiyoruz.(Bu bölümde ftp serviside bulunmaktadır. İstersek ftp servisinide buradan seçebilirsiniz.)
5-) Aşağıdaki bölümde yaptıklarımız işlemlerle ilgili kısaca özet vermektedir. Burada yaptığımız işlemleri okuduktan sonra install butonuna basıp kuruluma başlayabiliriz.
6-) Kurulum tamamlandıktan sonra Start-Programs-Administrative Tools-Internet Information (IIS) bölümüne tıklayıp açıyoruz. Karşımıza aşağıdaki resimdeki gibi IIS servis ekranı gelecektir.
Web site yayını ve ayarlarını yapacağımız ekran bizi karşıladı. İlerleyen konularımızda IIS servisinin kullanımıyla ilgili makaleler yayınlayacağız. Şimdilik hoşçakalın.
Kaynak: http://www.bilisimzirve.com/windows-server-2008-iis-kurulumu.html (Mart 2014)
Faydalı bir yazı
ReplyDelete