November 15, 2012

1000GÖL


   Doğu Anadolu Bölgesinin sessiz şehirlerinden biri olan Bingöl bir nevi yolların kesiştiği yerdir. Doğusunda Erzurum, batısında Elazığ, kuzeyinde Tunceli ve güneyinde Diyarbakır bulunur.
   Bingöl ismi, ağustos ayında bile karla kaplı olan Bingöl Dağı'ndan eriyip süzülen kar suyunun oluşturduğu irili ufaklı bir çok gölden gelir. Önceden farklı şehirlere bağlı olan Bingöl Cumhuriyet döneminde şehir olmuştur.
   Bingöl tarihinde iki büyük deprem yaşamıştır. Bunlardan biri 70'li yıllarda yaşanmıştır. Diğeri 1 Mayıs 2003' de yaşanmış ve can kaybına sebep olmuştur. Şehir bu iki depremden sonra daha çok yatırım alarak sıçrama yapmıştır. Şu anda şehrin en düzenli kısmı, depremden sonra yeni binaların inşa edildiği Uydukent bölgesidir.
   Eski adı Çapakçur'dur ve aynı zamanda Çolig (Zazaca) olarak da bilinir. Bingöl denince aklımıza dağlar, sular, terör, kar ve bence sevgi gelir. Bingöl bir nevi dağlardan oluşmaktadır. Hangi yöne gittiğinizin kıymeti olmaksızın hep dağlar size eşlik eder. Yükseklerden ovaları, dereleri izleme zevkini yaşarsınız.

   Aynı zamanda Fırat nehrinin bir kolu olan Murat nehrini ve irili ufaklı birçok dere ve çayı barındırır. Bu sular yabana değil hayata akarlar. Bazen bir bahçede gül olurlar, bazen bir bostanda sebze olurlar ve bence en güzeli hayat olurlar. yani balıklara dayelik yaparlar. Siz bu sulardan içer, yüzer ve balık avlayarak bir nevi hayatınıza renk katarsınız.
   Bingöl her ne kadar yolların kesişim noktasında olsa da ne yazık ki kara, demir ve hava yolu istenen seviyenin altındadır. Çevre illerle olan yollarda duble yol çalışmaları devam etmektedir. Aynı zamanda hava alanının açılması büyük bir özlemle beklenmektedir.
   Bingöl şehir merkezi 130 binlik nüfusuyla küçük bir yerleşim yeridir. Ne yazık ki ülkemizde kangren halinde olan park, trafik, altyapı vb. sıkıntılar burada da mevcuttur.

  İklim şartlarının zor olmasından dolayı tarım gelişmemiştir. Aynı zamanda terör olaylarından dolayı hayvancılıkta süregelen bir azalma olmuştur.

  Bingöl balı iyi olarak bilinir. Bingöl'de herhangi bir lokantaya uğrayarak doğal yemeklerden tadabilirsiniz.
  Kısa süre önce kurulan Bingöl Üniversite'si şehre yeni bir canlılık getirmiştir. Bunun haricinde ne yazık ki şehirde elle tutulur bir sanayi yoktur.

No comments:

Post a Comment